Olen huomannut hiljaista nurinaa monessa paikassa valkoisesta ja sen "liiallisesta käytöstä skandinaavisissa kodeissa". Näitä tekstejä on osunut eteeni niin muutoskohteissa, kuin sisustusjutuissa yleensä. Ja kuitenkin niin niin moni tykkää valkoisesta...Itselläni on hassu suhde valkoiseen. Välillä täyttäisin sillä vaikka koko kotini, ja välillä ärsyttää, jos törmään mielestäni valkoisella maalilla turmeltuun vanhaan esineeseen. En itsekään pitäisi siitä, että kotini olisi kliinisen valkoisen peitossa, ja välillä retromainen värileikki viehättäisi silmääni enemmän, mutta pääasiassa tunnen oloni levollisemmaksi vaaleassa tilassa. Värileikkien täyttämä koti on parhaimmillaan kotoisa, ja mummolamaisen turvallinen, mutta uskon, että hillityn sopusointuinen tila on minua varten. Tummakin tunnelma voi olla upea,  mutta siihenkin kyllästyisin luultavammin aika äkkiä.
Eniten viehättää ajatus, että vaaleassa kodissani olisi mahdollisimman paljon aitoa wanhaa tavaraa, väreinä niiden kulunut ja rustiikki valkoinen, sekä puun luonnollinen väri. Vanhan puun. Joko ihan harmahtava, tai sellainen lempeän luonnollinen. Niin kuin vanhoissa puutyökaluissa ja kelkoissa usein on. Sellainen olisi ihanin koti. Hirsiseinät toisivat viime silauksen.Mutta se, että niin moni kutsuu valkoisia huoneita ja koteja hengettömiksi, värittömiksi ja latteiksi on aika tylsää. Ei aina tarvita väriä, että kodissa tai tilassa on särmää. Vaalea tila luo myös ylellisyyttä ja levollisuutta. No, tokihan siitäkin voi saada tylsän ja lattean, mutta samoin käyvistä väripläjäyksistä syntyy useimmin vain "kaaos". Olen netissä selatessani nähnyt monen monta esimerkkiä "värittömistä" tiloista, joissa on paljon enemmän särmää ja ajatusta, kuin väri-iloittelussa yhteensä!
Maalaisromantiikan vallalla ollessa tulee tietenkin esiin äkkiä se ilmiö, että kodit ovat kuin kopioita toisistaan yhteneväisine astioineen ja tekstiileineen, mutta kyllä sieltäkin kaiken romantiikan keskeltä löytää ne aidot asiat. Pirteästi erottuvat kodit, joissa on ajatuksella ja vuosien saatossa rakkaita esineitä kerätty, ja hauskoja ideoita vanhoista tavaroista kehitelty.

Tässä muutama kuva netistä, joissa värit ja tunnelmat miellyttävät minua erityisesti.
 

Rustic-Living-Room-Style.jpg

 

7-Greige-and-Rustic.jpg
 

 

6-Griege-and-Rustic.jpg
 
Onneksi jokaisen oma koti saa olla juuri sellainen, kuin itse haluaa.
Väreine, tavaroine, kaikkineen.